torsdag 25 maj 2017

Inte bara rododendron

Nu är det inte bara rododendron som blommar, utan väldigt mycket mer. Bland annat är de första pionerna igång. Det är mestadels rena arter som kommer först. För första gången i blom är min frösådda svavelpion, Paeonia mlokosevitschii. Det är en gulblommande pion från Kaukasus, där den växer i öppen lövskog. I området finns flera andra arter som blommar samtidigt och som lätt korsar sig med svavelpionen. En av dessa är kaukasisk pion, Paeonia caucasica. Troligen är det så att det finns ett hybridinslag i alla svavelpioner. Det innebär att när man sår den är det risk att blommorna inte blir rent gula utan får ett mer eller mindre påtagligt inslag av rosa. Det kan vara riktigt dekorativt men man vill väl egentligen helst ha den gula.

Min sådd från 2012 gav fyra plantor som planterades ut 2015. Nu blommar två av dem. En blev riktigt gul och den andra blev ljusgul, nästan vit, med ett rosa inslag främst på utsidan av kronbladen. Här kommer bild på dessa båda och dessutom en bild på Kaukasisk pion som blommar på annat håll i trädgården.




Gul är också Coluria omeiensis ssp nanchengensis, . Det är en släkting till nejlikrot från Kina med mycket fina gula blommor som står fint mot de vackra gröna bladen. Ovanlig i Sverige och finns exempelvis inte med i SKUD. Jag har köpt ett par exemplar på växtmarknaden Kiekeberg i Hamburg. Den skall också finnas i en vitblommig typ. Jag har skrivit om den i en tidigare blogg men det finns alla anledning att påminna om den här fina blomman.


I södra delarna av Europa hittar man Anemone trifolia, trillingsippa. Den är det sydeuropeiska svaret på vår vitsippa. Blommar lite senare och har vackra tredelade blad som bakgrund till de kritvita blommorna. Blommar under längre tid än vår vitsippa och sprider sig på ungefär likartat sätt.


Vårgentiana, Gentiana acaulis, har en härlig mörkblå färg som syns på långt håll i stenpartiet. Tittar man in i blomkalkarna ser man de lysande gröna fläckarna som är så karaktäristiska för den här ädla gentianan.


 Slutligen ett ”klematistorn”. Det är en samling gamla döda enar där stammarna fått stå kvar och tjäna som underlag för några klematis. På bilden syns två sorter. Det är ’Blue Dancer’ och ’White Lady’, som slingrar sig om varandra. Som synes finns det fler stammar att täcka och det pågår men syns inte på bilden.


1 kommentar: